Ketvirtadienis , 28 kovo 2024
Pagrindinis / Gyvenimas / 2016-IEJI – BIBLIOTEKŲ METAI – ŠIAULIUOSE PRADĖTI GRĄŽINANT BIBLIOTEKAI RESTAURUOTĄ KNYGĄ

2016-IEJI – BIBLIOTEKŲ METAI – ŠIAULIUOSE PRADĖTI GRĄŽINANT BIBLIOTEKAI RESTAURUOTĄ KNYGĄ

Šių metų sausio 12 dieną Šiaulių „Aušros“ muziejaus Restauravimo centre Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai buvo grąžinta restauruota 1903 metų leidimo knyga „Alfavitnyi spisok naselenych miest Kovenskoj gubernii“ (rus. „Abėcėlinis Kauno gubernijos apgyvendintų vietų sąrašas“), kurioje surašyti ir Šiaulių miesto bei jo apylinkių gyventojai.

Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos informacijos skyriaus vyr. bibliotekininkė Audronė Baškienė pasakoja, kad knygą biblioteka turėjo jau seniai ir ja visais laikais itin domėjosi kraštotyrininkai. Leidinį nuspręsta restauruoti, nes dėl jo trapumo kildavo grėsmė, kad popierius suirs ir bus prarasta informacija. Šiaulių apskrities P. Višinskio viešajai bibliotekai bendradarbiaujant su Šiaulių „Aušros“ muziejumi nuspręsta išsaugoti knygą, patikint šią užduotį muziejaus Restauravimo centro darbuotojams.

organizatorių nuotr.
organizatorių nuotr.

„Knyga naudinga ieškantiems informacijos apie buvusias senelių, prosenelių, giminaičių gyvenamąsias vietas. Čia išsamiai surašyti vienkiemiai, kaimai, miesteliai, galima sužinoti, kiek tuo metu konkrečioje vietoje gyveno žmonių. Štai Šiauliuose 1903-aisiais metais užfiksuota 17 tūkstančių gyventojų“, – knygos svarbą įvardija Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza. Restauravimo centro vedėja Vita Andriulienė pastebi, kad leidinyje netgi galima rasti informacijos, kiek kilometrų skiria gyvenvietes iki geležinkelio stoties, pašto.

Restauratoriams apžiūrėjus leidinį, pastebėta, jog jo įrišimas neprofesionalus: priešlapiai neoriginalūs, lapų formatas knygos bloko pradžioje ir pabaigoje yra skirtingas, todėl manoma, kad knyga buvo suformuota iš dviejų vienodų knygų likučių, įrišant bloką taip, kaip knygrišiui atrodė tinkama. Knygos viršelis iš klijuoto kartono, aptraukto juodos spalvos medžiaga. Nugarėlė ir kaptalai odiniai, prie jų priklijuotos aštuonios suktų siūlų virvelės puslapiams pažymėti.

Kai kurie lapai buvo suklijuoti lipnia juosta, lankai iširę, atitrūkę nuo knygos bloko ir sumaišyti, o lapų popierius itin plonas, nešvarus ir daugelyje vietų ištrupėjęs bei įplyšęs. Knygos restauracija pareikalavo ilgo ir kruopštaus darbo, kuris truko du metus. Simboliška, kad restauracija baigta metų pradžioje, LR Seimui 2016-uosius paskelbus bibliotekų metais.

„Restauravimo darbai pradėti išardžius knygos bloką, mechaniškai (teptuku, trintuku arba jo trupiniais, vatos tamponėliais) išvalius viršutinius nešvarumus. Lapai plauti vandentiekio vandeniu su keliais lašais glicerino. Atlikus cheminius tyrimus nustatyta, kad popierius labai rūgštus, jis neutralizuotas sotaus kreidos tirpalo vonelėse. Trūkstami fragmentai atkurti lietu popieriumi, įplyšimai užkaišyti jo plaušeliais ir sutvirtinti japonišku ilgapluoščiu popieriumi. Lapai įklijinti ir presuoti tarp geotekstilės, gerai drėgmę sugeriančios medžiagos ir lentų, mechaniniame prese“, – apie restauravimo procesą pasakoja Šiaulių „Aušros“ muziejaus restauratorė Elvina Karosienė.

Popieriui išdžiuvus, atkuriamojo popieriaus siūlės gludintos skalpeliu. Lapai dar kartą įklijinti ir presuoti mechaniniame prese iš pradžių po vieną, vėliau sudėjus į lankus ir, galiausiai, suformavus visą bloką. Atlikti apdailos darbai, blokas paruoštas ilgalaikiam saugojimui berūgščio kartono aplanke.

„Knyga yra labai unikali, todėl džiaugiamės restauravimo rezultatais ir prižadame ją saugoti, o visuomenė su leidinio turiniu galės susipažinti skaitydama skenuotą leidinio variantą“, – atskleidžia Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Regina Miežetienė.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus restauravimo centro vedėja Vita Andriulienė 8 41 52 43 84.

Taip pat skaitykite

Pagrindinės kikbokso ir bokso prekės

Kikboksas ir boksas – dinamiškos kovinės sporto šakos, kurioms reikia specialios įrangos, kad būtų užtikrintas ...