Antradienis , 27 liepos 2021
Pagrindinis / Gyvenimas / Pesto padažas

Pesto padažas

Tikriausiai daugeliui iš mūsų teko daugybę kartų matyti ir skanauti žaliąjį Pesto padažą. Pesto galima valgyti su makaronais, vištiena, daržovėmis, salotomis, ryžiais, mėsainiais, jūros gėrybėmis, pica ir su begale kitų patiekalų. Tačiau ar valgydami šį nuostabų padažą nors kartą susimąstėme, iš ko gi jis pagamintas, kokia jo kilmė ir ar įmanoma jį pačiam pasigaminti tokį pat skanų kaip ragautą restorane ar nusipirktą parduotuvėje? Toliau šiame straipsnyje būtent į šiuos klausimus ir bus ieškoma atsakymų.

Kas yra Pesto

Iš pažiūros tai žalias padažas. Iš skonio – tai labai skanus padažas. Iš pavadinimo – tai padažas iš Italijos. O pagal Vikipediją, Pesto – tai padažas, kilęs iš Genujos, Ligūrijos sostinės Italijoje, kurį tradiciškai sudaro daug klasikinių kulinarijoje naudojamų ingredientų, tokių kaip smulkintas česnakas, europiniai pušų riešutai, stambioji druska, bazilikų lapai, kietasis sūris Džiugas ir, žinoma, alyvuogių aliejus.

Kodėl padažas vadinamas Pesto vardu

Pavadinimas Pesto yra kilęs iš italų kalbos žodžio pestare. Šis žodis reiškia „sutraiškyti“. Pagal Pesto padažo gaminimo tradiciją ingredientai yra sugrūdami (sutraiškomi) grūstuvėje. Šis padažas turi daugybę savo pavadinimo variacijų visame pasaulyje. Prancūzai šį padažą vadina „pestle“, Genujiečiai „genoese pesto“. Tačiau nors ir yra daugybė šio padažo pavadinimų variacijų, bendrinis pavadinimas visame pasaulyje išlieka Pesto.

Pesto receptų variacijos – netradiciniai paruošimo būdai

Nors tradiciškai genujiečiai Pesto padažą ir gamina iš nusistovėjusių ingredientų, tai nereiškia, kad šių ingredientų negalima pakeisti kitais, jums labiau priimtinais ar patinkančiais ingredientais. Vienas iš Pesto padažo privalumų ir yra tas, kad kiekviename krašte ar virtuvėje jis yra gaminamas savaip, yra daugybė šio padažo recepto variacijų – Pesto yra liberalus, jis paklūsta bet kuriam virtuvės šefui.

Gaminant Pesto ir kalbant apie vieną iš jo pagrindinių ingredientų – pušų riešutus, galima pastebėti, kad pasaulyje šie riešutai dažnai pakeičiami kitos rūšies riešutais. Pavyzdžiui, yra naudojami migdolai, braziliški riešutai, anakardžiai, lazdyno riešutai, o kartais pasitaiko, kad net naudoja makadamijas, pekanus, pistacijas, graikinius ar net žemės riešutus.

Dėl išlaidų mažinimo alyvuogių aliejus gaminant šį padažą dažnai yra pakeičiamas pigesniu aliejumi. Pavyzdžiui, kai kurie prekybos centrai, kurie parduoda Pesto padažą, gamindami jį naudoja kukurūzų, kotonų sėklų, greipfrutų, žemės riešutų, rapsų, safyrų, sojų, saulėgrąžų ar kitus pigius augalinius aliejus.

Dėl prieinamumo bazilikas dažnai yra pakeičiamas špinatais, avokadais, lauke augančios pienės lapais arba tuo, kas yra žalios spalvos.

Pasigaminkite patys

Daugumoje Pesto receptų pastebimas ne tik tradicinių ingredientų pakeitimas netradiciniais, bet apskritai naujų ingredientų įkomponavimas. Pavyzdžiu, gaminant į padažą papildomai dedama juodųjų ar baltųjų pipirų, bulvių krakmolo, bulvių dribsnių, citrinos rūgšties ar panašiai. Su Pesto kiekvienas gali eksperimentuoti. Jūs taip pat galite atrasti džiaugsmą eksperimentuodami su Pesto. Tačiau, jeigu tai yra pirmas kartas, kai ketinate šį padažą ruošti ir drąsiai eksperimentuoti nesiryžtate, štai jums pesto receptas. Pirmą kartą Pesto paruoškite pagal šį receptą kitą kartą kažką įdėdami nuo savęs ir atsakykite į klausimą, kuris Pesto jums labiau patiko?

Taip pat skaitykite

Fotodrobės – kas naudojama jų gamybai?

Ar dažnai tenka ilgai galvoti, kokia dovana pradžiugintų Jums artimą žmogų, kurio gimtadienis jau ne ...